Terug naar overzicht

Uitblinken in eenvoud

Signalisatie voor een DIVA

DIVA is het nieuwe museum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst in Antwerpen. Bij een dergelijk onderwerp passen inrichtingen en objecten met een hoge bling-factor. Wij kregen de opdracht om ervoor te zorgen dat niemand in dat overweldigende schouwspel verdwaalt. Ons ontwerp voor signalisatie past bij de architectuur en de gebruikte materialen. Het ontwerp is subtiel, maar tegelijk aanwezig en opvallend genoeg om bezoekers de weg te wijzen op het juiste moment. Bijkomende uitdaging: in DIVA waren al verschillende ontwerpers aan de slag voor de inrichting van het museale gedeelte. Hoe zorg je voor een wayfinding die past bij al dat geschitter?

Analyse van materialen 

Alles start met een analyse van de materialen die in het gebouw worden gebruikt. Het museum bestaat uit een combinatie van nieuwbouw en een museaal gedeelte in bestaande historische gebouwen. Het materiaalgebruik in beide delen is zeer verschillend. In het nieuwbouwvolume zien we een combinatie van baksteen, ruwe en gladde beton. In het museale gedeelte in het historische gebouw zijn de materialen weelderig en is er veel meer bling bling. Goud, zilver, schitterende diamanten, wortelhout, donkere parket en felle kleuren zetten de toon.

DIVA- materiaalgebruik nieuwbouw

Materialen in het nieuwbouwvolume

DIVA- materiaalgebruik museaal gedeelte

Kleuren en materialen in het museale gedeelte

Contrast in het nieuwbouwvolume

DIVA- systeem nieuwbouw

Mock-up van signalisatie in de centrale koker.

Ons systeem van strakke vormen, leesbare cijfers en iconen komt mooi tot zijn recht ten opzichte van de ruwe materialen in het nieuwbouwgedeelte. We werken met duidelijk leesbare zwart-wit contrasten. In de gang naar het niet-museale gedeelte gebruiken we koper als accentkleur. Deze koperkleur komt terug in het schrijnwerk van de ramen en meubilair van de museumshop.

DIVA - koperkleur

Koperkleurige accenten

DIVA - koperkleur

Koperkleurige signalisatie dichtbij de handgreep

Een plaats zoeken in het museale gedeelte 

In het museale gedeelte is de sfeer en het materiaalgebruik helemaal anders. We gebruiken een combinatie van signalisatie op de grond en lichten deze sterk aan.

DIVA - contrast met materialen

Contrast met ruwe materialen

DIVA - zwart-wit

Goed leesbare zwart-witcontrasten

Toegankelijk of niet toegankelijk?

Integrale toegankelijkheid

In al onze ontwerpen houden wij rekening met de toegankelijkheidsvoorschriften van INTER. We gebruiken voldoende grote letters, duidelijke kleurcontrasten, schreefloze lettertypes... Als we de hoogte en plaatsing bepalen, houden we rekening met leesbaarheid voor rolstoelgebruikers. In het ontwerp van deze signalisatie is het niet anders. We maken een studie waarin we de signalisatie aftoetsen aan de gangbare toegankelijkheidsvoorschriften. 

Inter Diva

Aftoetsen van signalisatie-ontwerp aan de gangbare voorschriften van toegankelijkheidsbureau Inter. 

Meertaligheid? DIVA mikt op een internationaal publiek. Meertaligheid is dus een must. De signalisatie staat in het Nederlands en het Engels. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van iconen wordt de wayfinding taalonafhankelijk. 

Diva

Iconen werken in een meertalige context

Diva


Diva ontoegankelijk

Signalisatie raadt bezoekers af om een bepaalde trap te nemen zonder dat die fysiek is afgesloten

Ook als het ontoegankelijk moet zijn 

 Zelfs onderdelen van het gebouw die niet toegankelijk zijn voor het publiek moeten van duidelijke en leesbare signalisatie worden voorzien. Zo is er een trap die steeds vrij moet blijven voor de veiligheid en in geval van brand. Het is dus niet mogelijk deze doorgang af te sluiten met een hek of een touw. De signalisatie moet in dit geval de bezoekers afraden om deze weg te nemen. Dat spreekt voor zich...   

Uitblinken in eenvoud

Naast een DIVA is het moeilijk schitteren. Wij kozen er daarom voor om uit te blinken in eenvoud. We gebruiken duidelijke contrasten en eenvoudige vormen en zoeken bewust de plekken waar onze signalisatie kan opvallen zonder te botsen met de rest van de inrichting. Precies daar kan ze doen wat ze moet doen: Er zijn wanneer bezoekers even de weg kwijt zijn. 

Andere projecten

diva

Signalisatie

DIVA
Lees meer

Zin om samen te werken?

Contacteer ons
Deze website gebruikt cookies
Meer info