Terug naar overzicht

The making of... Snijders&Rockoxhuis

Van render tot realiteit

Eindelijk is het zover. De deuren gaan open voor het grote publiek. De vloeren én de speeches worden nog een keer opgeblonken, de glazen staan klaar voor de receptie. Wat gaat er vooraf aan de feestelijke opening van een museum? Kijk mee achter de schermen.

In twee barokwoningen in de Keizerstraat in Antwerpen huist een museum met een indrukwekkende collectie schilderijen van Vlaamse meesters en 17e-eeuwse objecten en meubels: het Snijders&Rockoxhuis. Wij ontwierpen de scenografie en de applicatie met augmented reality. Die geeft bij alle werken en objecten extra uitleg. 

Ons uitgangspunt: de huiselijke sfeer van de woningen behouden en een vleugje magie toevoegen. 

Rockox maquette

Een maquette maken met schaar en lijm: zo krijgen we meer voeling met de ruimtes.

Maquette

Van alle zalen maken we eerst een maquette. Niet alleen digitaal, maar ook ‘old school’ met schaar en lijm. Zo krijgen we nog meer voeling met de ruimtes. We tasten af hoe de schilderijen inwerken op elkaar en in de ruimte. De verhalenlijnen, de zichtlijnen, de kleuren: alles moet kloppen. We puzzelen tot het past. 

Kleurkeuze 

Levensechte renders brengen het museum tot leven nog voor de uitvoering is gestart. We besteden veel aandacht aan de keuze van kleuren en verf voor de verschillende zalen.

We tasten af hoe de schilderijen inwerken op elkaar en in de ruimte 
maquette Rockox

De maquette is een belangrijke houvast bij het ontwerpen. 

simulatie Rockox

Simulatie: Hoe brengen we bezoekers in contact met Nicolaas Rockox en zijn entourage?

Snijders&Rockoxhuis klein salet

Vandaag: Bezoekers staan oog in oog met Rockox en co.

simulatie muziekkamer Rockox

Simulatie: een ensemble op poten zetten in de muziekkamer.

rockox

Vandaag: Je ervaart de muziek en sfeer van de 17e-eeuwse kamerconcerten.

Een museum zonder bijschriften?

In het Snijders&Rockoxhuis vind je geen bijschriften of wandteksten. Op maat van dit museum ontwikkelden we een applicatie die bezoekers alle inhoudelijke uitleg, technische details, en leuke weetjes geeft. 

Met een tablet kan je schilderijen scannen. Richt het scherm naar een kunstwerk, en de duiding verschijnt vanzelf. Barok met een vleugje magie, met dank aan beeldherkenning en augmented reality.

Bijkomend pluspunt: het museum kan makkelijk zelf aanpassingen doorvoeren dankzij het content management systeem (CMS). Is er tijdelijk een bijzondere bruikleen in het museum of is een werk even weg voor restauratie? Het volstaat om een nieuw werk in de zaal te hangen en de bijhorende duiding in het CMS op te laden. 

Snijders&Rockoxhuis- simulatie applicatie

Simulatie: Wat willen we de bezoeker tonen als hij een schilderij scant?

Snijders&Rockoxhuis - applicatie echt

Vandaag: De tablet nodigt je uit om details te verkennen.

Persoonlijke rondleiding

In de audiogids nemen Frans Snijders, Nicolaas Rockox en zijn vrouw Adriana je mee op een persoonlijke rondleiding door hun huis. Je hoort hun commentaren automatisch terwijl je wandelt. Een staaltje van ‘verborgen technologie’: onzichtbare zenders (iBeacons) sturen een signaal naar je tablet zodra je een nieuwe ruimte binnengaat.


FRAGMENT UIT de AUDIOGUIDE
Zit gerust wat op de bank. De stad kan druk zijn… Rammelende koetsen in de straten, files als ze weer eens een kar moeten laden of lossen... En fris ruikt het er lang niet altijd… Soms moet je je echt een weg banen tussen paarden, katten en honden, ja, zelfs varkens. 

Kunstkast uit de 21ste eeuw

In het huis van Nicolaas Rockox springt een wandvullende kunstkast in het oog. Het lijkt wel of Nicolaas en zijn vrouw hun collectie hier zelf hebben uitgestald. Schilderijen, beeldjes en curiosa wisselen elkaar af. Helemaal in de sfeer van een 17e-eeuws kunstkabinet, maar dan in een hedendaags, strak meubel.

Deze aanpak voel je in de hele inrichting: nieuwe meubels, spotjes, sokkels en houders zijn onopvallend. De schilderijen en historische objecten komen maximaal tot hun recht.

Rockox&Snijdershuis - simulatie preciosakast

Simulatie: 17e-eeuws kunstkabinet in een hedendaags jasje.

Snijders&Rockox

In het Rockox&Snijdershuis: Moeder en dochter onder de indruk van een retabel.

Tot in de details

Tot in de details De hele scenografie is onopvallend, maar doordacht. In een kamer over landschappen lijken de schilderijen willekeurig te zijn opgehangen. Toch ervaar je eenheid en structuur. Aandachtige kijkers merken op dat de horizon tussen de schilderijen op één lijn doorloopt.

Snijders&Rockoxhuis landschappen

De horizon loopt door landschapsschilderijen van verschillende meesters.

Het resultaat

De historische huizen schitteren samen in een eigentijds verhaal. Bezoekers (her)ontdekken de verzameling topwerken van Vlaamse meesters met frisse blik. Het leven in de 17e eeuw in Antwerpen komt opnieuw tot leven.

Andere projecten

Rockox-icon

Snijders&Rockoxhuis

KBC Group
Lees meer

Zin om samen te werken?

Contacteer ons
Deze website gebruikt cookies
Meer info