Terug naar overzicht

Voor speelvogels en curieuzeneuzen

Elke schoolvakantie komt met de uitdaging: wat doe je met de kinderen? Heel wat werkende ouders leggen de puzzel van uitstapjes, kampen, opvang en grootouders al maanden op voorhand. Maar zelfs met die macroplanning op de rails hebben de dagen zelf nog geen invulling. 

Ouders zijn steeds op zoek naar leuke, leerrijke en betaalbare vrijetijdsbestedingen. Kinderen vinden spel en actie dan weer belangrijk. Zij willen zich kunnen uitleven. Onze uitdaging: familievriendelijk ontwerpen. Dat is ontwerpen voor curieuzeneuzen en speelvogels tegelijk. Wat maakt een beleving nu net familievriendelijk? En hoe zetten we daar als ontwerpbureau op in? 

Snijders&Rockox - spreekwoorden Bruegel

Ontdek de spreekwoorden van Bruegel in het Snijders&Rockoxhuis. Welke gebruik je vandaag nog? Spelletjes zoals 'zoek de billen' halen het kind in ons boven.

Kindvriendelijk of familievriendelijk?

De woorden zeggen het zelf: een kindvriendelijke bestemming richt zich vooral op kinderen, een familievriendelijke plek is er eentje voor de hele familie. Families bestaan tegenwoordig niet noodzakelijk uit twee ouders en enkele kinderen. Familievriendelijke bestemmingen hanteren best dus een flexibele definitie van het begrip ‘familie’: samengestelde gezinnen, alleenstaande ouders, grootouders en plusouders gaan op stap met (klein)kinderen. Ook zij behoren tot de doelgroep.

Het hoofddoel van deze families? Gezellig een dag samen zijn en aandacht aan elkaar besteden. Wie families wil aanspreken, moet dus inspelen op meerdere generaties tegelijk en mogelijkheden scheppen om samen dingen te doen. Wij willen in onze ontwerpen zoveel mogelijk inzetten op familievriendelijkheid omdat dat breder is dan enkel kindvriendelijk ontwerpen. 

Teseum - vloerprojectie

Teseum: aantrekkelijk voor jong en oud. Daal samen met je familie af in meer dan duizend jaar geschiedenis onder de basiliek van Tongeren. Een geanimeerde vloer neemt je mee op een duizelingwekkend reis door de tijd. 

Kasterlee- speelboom

Kasterlee profileert zich al jaar en dag als uiterst kindvriendelijke gemeente. In het toeristisch onthaal plannen ouders hun bezoek aan de streek, terwijl kinderen al spelend ontdekken dat er kabouters in de luchtwortels van de Kastelse dennen wonen.

Borgloon - zintuigenmachine

De Stroopfabriek in Borgloon is een familievriendelijke bestemming bij uitstek. Interacties zoals deze zintuigenmachine brengen jong en oud samen en prikkelen al hun zintuigen.

Borgloon - veilingspel

Aan de veilingklok in de Stroopfabriek spelen bezoekers van alle leeftijden het spel van vraag en aanbod. De opzet? Fruit kopen voor een goede prijs en sneller zijn dan je concurrent. Spelers met stalen zenuwen hebben een stapje voor. Pret en spanning verzekerd!

Borgloon - kinderparcours

Gewapend met een UV-lampje doorzoeken kinderen de Stroopfabriek in Borgloon. Op plekken waar volwassenen niet bij kunnen, staan geheime boodschappen. Deze geheime info helpt hen alle opdrachten in het invulboekje tot een goed einde te brengen. 

Een ontwerp op maat van de familie

Musea en bezoekerscentra organiseren familievriendelijke activiteiten, wij staan in voor het familievriendelijk ontwerp. Hierbij beschouwen we alle familieleden als gelijkwaardig. We streven naar een parcours dat kinderen, jongeren en volwassenen parallel kunnen volgen. Ze blijven samen, maar krijgen de beleving op maat. Een overzichtelijk traject is daarbij cruciaal. Dat bereiken we o.a. door de highlights van de beleving aan te duiden en door alles op te sommen wat de kinderen moeten gezien hebben. 

Een familievriendelijke bestemming combineert spelen met leren. We voorzien plaats voor actie en voor rust. Spelend dingen ontdekken en je energie even kwijt kunnen zijn even essentieel als even uitrusten. We testen onze ontwerpen zelf ook graag uit met onze eigen families. Het zijn onze favoriete proefkonijnen. 

Fransmans - kinderparcours

In Tongeren ontwikkelden we voor de Schatkamer én voor het Teseum verschillende iPod-tours. Bezoekers kiezen voor een parcours op maat van kinderen, jongeren of volwassenen. Zo blijft de hele familie samen en beleeft iedereen een passend verhaal dat prikkelt en bijblijft.

Fransmansmuseum - grens

In het Fransmansmuseum volgen de bezoekers de seizoensarbeiders op hun tocht van Koekelare naar Frankrijk. Kinderen steken samen de grens over met hun ouders. 
"Papa, wat is dat, een grenscontrole?"
We brengen onderwerpen aan waarover de oudere generaties in gesprek kunnen gaan met de jongere. 

Pietersheim - carrousel

In de burcht van Pietersheim in Lanaken vertellen we een verhaal aan de hand van een schaduwspel. Het is een spektakel dat jong en oud weet te betoveren. We hielden de techniek en de vormtaal bewust eenvoudig. 

Voor speelvogels en curiezeneuzen 

Als ontwerpbureau streven we naar een parcours dat verschillende generaties aanspreekt en prikkelt zodat ze samen een museum beleven. Hierbij houden we rekening met verschillende soorten families en familieleden die elk hun eigen tempo een opstelling bezoeken. Een ontwerp is voor ons echt familievriendelijk als het, los van de leeftijd, de speelvogel en de curieuzeneus in al onze bezoekers weet aan te spreken. 

Andere projecten

Borgloon-stroop-collage

Bezoekerscentrum Stroopfabriek Borgloon

Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon
Lees meer
Bezoekerscentrum-Kasterlee-kijk-binnen-in-een-kabouterhuisje

Bezoekerscentrum Kasterlee

Gemeente Kasterlee
Lees meer
Fransmansmuseum-grenspost

Fransmansmuseum

Gemeente Koekelare
Lees meer
Kempense-Heuvelrug-studie

Studie Kempense Heuvelrug

Gemeente Kasterlee
Lees meer
Zoo-olifanten

Belevingsparcours Zoo Antwerpen

Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen
Lees meer
Tongeren-Teseum-Archeologische-site

Teseum Archeologische site O.L.V.-Basiliek

Stad Tongeren
Lees meer
Schatkamer2

Teseum Schatkamer O.L.V.-Basiliek

Stad Tongeren
Lees meer

Zin om samen te werken?

Contacteer ons
Deze website gebruikt cookies
Meer info