In Tabloo, een bezoekers- en ontmoetingscentrum in Dessel, ga je op ontdekking in een onzichtbare wereld. Je maakt er kennis met radioactiviteit, het beheer van radioactief afval en het onderzoek naar nucleaire toepassingen.
Hoe maken we die onzichtbare wereld tastbaar en concreet? Hoe duiden we deze complexe onderwerpen voor een breed publiek, waaronder ook jonge bezoekers? Want zij zijn immers de toekomst van onze planeet en zullen voor heel wat uitdagingen komen te staan.
Ons antwoord: met heldere en transparante taal, immersieve belevingen, een triggerende grafische stijl en een intensief co-creatietraject.
Hoewel het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is en we allemaal baat hebben bij een veilige leefomgeving, weten we bijzonder weinig over ons radioactief afval. Tabloo schept hierover duidelijkheid en wil helder en transparant communiceren.
Wat is een atoom? Wat het is periodiek systeem? Om te begrijpen wat radioactiviteit precies is, krijgen bezoekers een snelcursus fysica via interactieve opstellingen.
Vlij je neer op een zetel en luister mee naar een gesprek tussen mensen met elk een eigen standpunt over de berging van radioactief afval.
In een interactieve maquette ontdek je welke weg het laagradioactief afval aflegt op de bergingssite van NIRAS in Dessel.
De doelgroep van de expo in Tabloo? Jongeren uit de derde graad van het middelbaar. Maar ook families en geïnteresseerden. Hoe nemen we hen mee in een wetenschappelijk en technisch verhaal? Hoe houden we hun aandacht vast? Beleving is het codewoord. We verrassen de bezoekers en brengen moeilijke onderwerpen op een immersieve manier. We dompelen hen onder in triggerende opstellingen met analoge en digitale interacties, geluid en beeld.
Een lift neemt je mee op een verbluffende, virtuele reis door de grondlagen. Eindbestemming: een ondergronds labo.
Draai aan de kubus van het periodiek systeem. Of kom alles te weten over isotopen met een artistieke lichtshow en projectie.
Een verbazingwekkend schouwspel van projectie, mechanische beweging, licht en animatie verbeeldt de weg die het radioactief afval aflegt van bij de producent tot de berging.
In een 4D beleving ervaar je met al je zintuigen het ontstaan van het heelal en dus ook de (radioactieve) elementen.
Een optische illusie met de geest van Marie Curie
Leuk voor jong én oud: maak een gekke foto als herinnering aan je bezoek
Een jonge doelgroep vraagt om een sprekende, soms wat maffe stijl. De uitgewerkte collagestijl bevat een mix van kleurrijke elementen, herkenbare personages en tastbare objecten. Zo spreken we een jong publiek op een beeldende manier aan en maken we de complexe materie bevattelijk.
Een sprekende, maffe stijl voor een jong doelpubliek.
Een speelse tijdlijn met collages en video
Toen er geopperd werd om een berging voor radioactief afval te bouwen in Dessel, stelde de gemeente duidelijk eisen. Een veilige en duurzame berging, uiteraard. Maar ook: duidelijke informatie voor inwoners, Belgen én buurlanden. Dat werd Tabloo: een bezoekers- en ontmoetingscentrum, dat tot stand kwam door een intensief co-creatietraject met NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, en de partnerschappen STORA (in Dessel) en MONA (in Mol).
De inbreng van de leden van STORA en MONA was cruciaal. Hun expertise en kritische, soms ook onbevangen blik daagden ons uit om technische informatie op een heldere manier te vertalen naar vernieuwende ontwerpen, interacties en applicaties.
Tabloo wil een open (t)huis zijn voor mensen uit de buurt en van verder weg. Op de website van Tabloo ontdek wat je er allemaal te beleven valt.
Fotografie:
Inneke Gebruers i.o.v. Bailleul Ontwerpbureau
Studio-Vision i.o.v. Bridgeneers