Overzicht projecten

Bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo NIRAS

In Tabloo, een bezoekers- en ontmoetingscentrum in Dessel, ga je op ontdekking in een onzichtbare wereld. Je maakt er kennis met radioactiviteit, het beheer van radioactief afval en het onderzoek naar nucleaire toepassingen. 

Hoe maken we die onzichtbare wereld tastbaar en concreet? Hoe duiden we deze complexe onderwerpen voor een breed publiek, waaronder ook jonge bezoekers? Want zij zijn immers de toekomst van onze planeet en zullen voor heel wat uitdagingen komen te staan. 

Ons antwoord: met heldere en transparante taal, immersieve belevingen, een triggerende grafische stijl en een intensief co-creatietraject.

Kijk al eens rond in Tabloo!

Een heldere kijk op een complex thema 

Hoewel het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is en we allemaal baat hebben bij een veilige leefomgeving, weten we bijzonder weinig over ons radioactief afval. Tabloo schept hierover duidelijkheid en wil helder en transparant communiceren. 

Tabloo

Wat is een atoom? Wat het is periodiek systeem? Om te begrijpen wat radioactiviteit precies is, krijgen bezoekers een snelcursus fysica via interactieve opstellingen. 

Tabloo

Vlij je neer op een zetel en luister mee naar een gesprek tussen mensen met elk een eigen standpunt over de berging van radioactief afval.

In een interactieve maquette ontdek je welke weg het laagradioactief afval aflegt op de bergingssite van NIRAS in Dessel. 

Tabloo

Tabloo prikkelt jongeren

Voor Tabloo zijn jongeren uit de derde graad van het middelbaar de belangrijkste doelgroep. Tentoonstellingen bezoeken staat doorgaans niet bovenaan hun verlanglijstje. Hoe nemen we hen mee in een wetenschappelijk en technisch verhaal? Hoe houden we hun aandacht vast? In deze belevingsexpo valt de variatie op. Elk verhaal krijgt een eigen insteek, een andere vorm. We combineren analoge en digitale interacties, spelen met geluid en beeld. We dompelen de bezoekers onder in een wereld die veraf lijkt, maar vervlochten is met ons dagelijkse leven.  

Tabloo lift experience

Een lift neemt je mee op een verbluffende, virtuele reis door de grondlagen. Eindbestemming: een ondergronds labo. 

Tabloo periodiek systeem

Draai aan de kubus van het periodiek systeem. Of kom alles te weten over isotopen met een artistieke lichtshow en projectie.

Tabloo

Een verbazingwekkend schouwspel van projectie, mechanische beweging, licht en animatie verbeeldt de weg die het radioactief afval aflegt van bij de producent tot de berging. 

Tabloo Big Bang

In een 4D beleving ervaar je met al je zintuigen het ontstaan van het heelal en dus ook de (radioactieve) elementen. 

Een optische illusie met de geest van Marie Curie

Leuk voor jong én oud: maak een gekke foto als herinnering aan je bezoek

Een maffe stijl 

Een jonge doelgroep vraagt om een sprekende, soms wat maffe stijl. Met collages brengen we kleur, humor, herkenbare mensen en tastbare objecten in het verhaal. Het jonge publiek kan die aanpak goed smaken: ze waarderen de beeldende manier om complexe materie bevattelijk te maken. 

Een sprekende, maffe stijl voor een jong doelpubliek.

Een speelse tijdlijn met collages en video

Tabloo rust op vele schouders 

Toen er geopperd werd om een berging voor radioactief afval te bouwen in Dessel, stelde de gemeente duidelijk eisen. Een veilige en duurzame berging, uiteraard. Maar ook: duidelijke informatie voor inwoners, Belgen én buurlanden. Dat werd Tabloo: een bezoekers- en ontmoetingscentrum, dat tot stand kwam door een intensief co-creatietraject met NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, en de partnerschappen STORA (in Dessel) en MONA (in Mol). 

De inbreng van de leden van STORA en MONA was cruciaal. Hun expertise en kritische, soms ook onbevangen blik daagden ons uit om technische informatie op een heldere manier te vertalen naar vernieuwende ontwerpen, interacties en applicaties. 

Wat kan je nog beleven in Tabloo? 

Tabloo wil een open (t)huis zijn voor mensen uit de buurt en van verder weg. Op de website van Tabloo ontdek wat je er allemaal te beleven valt.  

 

 

Fotografie: 

Inneke Gebruers i.o.v. Bailleul Ontwerpbureau

Studio-Vision i.o.v. Bridgeneers

Andere projecten

Stiltetoerisme-overzicht

Projectstudie Stiltetoerisme

Toerisme Vlaams-Brabant
Lees meer
Adornesdomein-toren

Adornesdomein

Adornes vzw
Lees meer
Belfort-Brugge-klokkentoren

Museum Belfort Brugge

Stad Brugge
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info