Overzicht projecten

Bezoekerscentrum Brik Boom Kempens Landschap

10.000 bakstenen versleuren, zes dagen op zeven: gezonde gymnastiek voor het hele gezin? Langs de Rupel stonden vroeger steenbakkerijen zij aan zij. Mannen, vrouwen en kinderen werkten er samen, de jongsten waren amper 8 jaar. Verdedigers van de kinderarbeid benadrukten de voordelen en noemden het een ‘gymnastieke oefening’. In Boom is een 19de-eeuwse steenbakkerijsite met oven en schoorsteen, een schrijnwerkerij en arbeidershuisjes bewaard en gerenoveerd. In het bezoekerscentrum krijgen oude materialen een nieuw leven én brengen we een heel menselijk verhaal. Stevige kost.

Bezoekerscentrum Brik Boom
Bezoekerscentrum Brik Boom

Voor de snuisterwand met spulletjes van steenbakkers in de schrijnwerkerij of het belevingsparcours in de oven hergebruiken we oude bakstenen en balken. 

De signalisatietotem op het plein is gemaakt met gerecupereerde baksteenmallen.

Bezoekerscentrum Brik Boom

Duurzaam ontwerpen

De balken, bakstenen en karren van de oude steenbakkerij hergebruiken we in een hedendaagse opstelling. Met hout van de werkplaatsen bouwen we een sfeervolle snuisterwand. Karren waarmee mannen, vrouwen en kinderen bakstenen vervoerden, vormen sokkels en zitplekken.

Bezoekerscentrum Brik Boom

De baksteen als bouwsteen voor het logo van Brik Boom.

Branding met een sociale toets 

Het nieuwe bezoekerscentrum neemt je mee naar de hoogdagen van de kleiontginning en de steenbakkerijen. We focussen niet op de technische, maar de ménselijke verhalen. We geven een stem aan de arbeiders die hier woonden en werkten: vaak waren er hele families samen aan de slag. Die sociale insteek maken we tastbaar in vorm en inhoud. We bedachten de nieuwe naam voor deze site. ‘Brik Boom’ refereert aan het lokale, volkse karakter van het steenbakken– ‘brik’ is Vlaams dialect voor baksteen. In het logo zit de baksteen vervat.

Bezoekerscentrum Brik Boom
Bezoekerscentrum Brik Boom

Zicht op de ringoven. 

Bezoekerscentrum Brik Boom

De opstellingen brengen kleur en licht in de donkere ruimte.

Eenheid in de beleving 

Brik Boom is een sfeervolle site, met verschillende gebouwen en pleintjes. Bezoekers wandelen er vrij rond: de oude schrijnwerkerij kom je gratis in, voor de ringoven betaal je een ticket, de arbeidershuisjes bezoek je enkel met gids. Elke plek ademt een eigen sfeer. We brengen eenheid in de beleving via de stijl van de meubels, prints en interacties. De nieuwe ontwerpen zijn gebaseerd op de historische meubels uit de steenbakkerij.

Bezoekerscentrum Brik Boom

Zicht op de schrijnwerkerij. De tafels zijn een knipoog naar de werktafeltjes van de steenbakkers.
Het roodgelakte staal verwijst naar de vroegere poutrellen. 

Bezoekerscentrum Brik Boom


Zicht op de ringoven. Je volgt de weg van het vuur tot in de warmste zones van de oven: we evoceren de hitte met warm licht, geluid en geur. Onder begeleiding van een gids kan je ook zelf bakstenen vormen.

Bezoekerscentrum Brik Boom

En… actie! 

In de 19de eeuwse steenbakkerij gingen families samen aan de slag. Vader maakte stenen, de kinderen zetten ze te drogen en moeder voerde de stenen naar de droogloods om ze daar in rijen te stapelen. Ook in het bezoekerscentrum komen families samen in actie!

Bezoekerscentrum Brik Boom

De sfeer op de site en in het steenbakkersdorpje Noeveren is een belangrijk deel van de beleving. Op de gevels schilderen we de naam van de steenbakkerij in de stijl van weleer. Zo prikkelen we ook toevallige passanten, fietsers en wandelaars om kennis te maken met het verleden van de streek.

Bezoekerscentrum Brik Boom


Bezoekerscentrum Brik Boom


Andere projecten

Vreugde-en-Verdriet-Vredescentrum-Antwerpen

Expo 'Vreugde en Verdriet'

Vredescentrum
Lees meer
Borgloon-stroop-collage

Bezoekerscentrum Stroopfabriek Borgloon

Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon
Lees meer
Luchtfabriek-zolder

Belevingsparcours ZLDR Luchtfabriek

Gemeente Heusden-Zolder
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info