Overzicht projecten

Bezoekerscentrum Isotopolis NIRAS

Computers, smartphones, draadloos internet: straling is overal in ons leven, in alle soorten en maten. De meeste soorten straling zijn voor ons onzichtbaar. In Bezoekerscentrum Isotopolis in Dessel maak je kennis met de ioniserende of radioactieve straling en ontdek je wat er in België met radioactieve afvalstoffen gebeurt. In de nevelkamer zie je de achtergrondstraling die voor het blote oog onzichtbaar is letterlijk voor je neus dansen. Welke weg legt het radioactief afval af? Dat zie je oplichten op een grote maquette, waarrond je in groepjes kan plaatsnemen. In een spannende quiz nemen de groepen het achteraf tegen elkaar op. 

In Dessel zal in de toekomst laag radioactief afval geborgen worden. Ga zelf aan de slag om een veilige opslagplaats te bouwen. Je materiaal? Blokjes van een zachte mousse, die je puzzelt tot een reuzenmaquette. Je houvast? Een groot infopaneel, je collega-bouwers en uiteraard de Isotopolis-animator. Place to be? Eén van de echte proefopstellingen in Dessel, gebouwd om te testen op veiligheid en duurzaamheid! 

Isotopolis is een initatief van NIRAS en Belgoprocess, die instaan voor de verwerking en tussentijdse opslag van radioactief afval. Isotopolis richt zich tot leerlingen van 15 tot 18 jaar en andere geïnteresseerde groepen. Wij ontwikkelden het tentoonstellingsconcept en de ontwerpen, schreven de teksten en begeleidden de realisatie.

Isotopolis - maquettezaal

Ga zelf aan de slag om een veilige opslagplaats te bouwen. Je materiaal? Blokjes van een zachte mousse, die je puzzelt tot een reuzenmaquette.

Isotopolis - maquette

Een interactieve maquette toont de weg die radioactief afval aflegt van aankomst op de site tot de berging.

Isotopolis - maquette

Aangelichte zones op een maquette worden via filmpjes geduid.

Isotopolis - animator

Groepsbezoeken gebeuren onder leiding van een animator.

Isotopolis - nevelkamer

In de nevelkamer zie je ioniserende straling letterlijk voor je ogen dansen. 

Andere projecten

Tabloo

Bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo

NIRAS
Lees meer
Borgloon-Stroopfabriek

Signalisatie Bezoekerscentrum Stroopfabriek Borgloon

Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon
Lees meer
Tervuren-Warandepoort

De Warandepoort

Gemeente Tervuren
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info