De waterburcht van Pietersheim speelt als poort naar Nationaal Park Hoge Kempen een toeristische sleutelrol in het gebied. Bij de restauratie koos architectenbureau Team van Meer ervoor om de ruïne zelf haar verhaal te laten vertellen. Daarop speelden wij in, zowel met de signalisatie als met de inrichting van het bezoekerscentrum.
Met haar kapelkelder heeft de 12e-eeuwse waterburcht een curiosum in huis. Wat doet een kapel in de kelder van het kasteel? Dat verhaal vertellen we met een bijzonder klank- en schaduwspel, dat je sinds kort in Pietersheim kan ervaren.
Een indrukwekkende, stalen carrousel draait langzaam rond. Ze werpt speelse silhouetten op de keldermuren: tijdloos en herkenbaar. Met een druk op een knop start de bezoeker zijn tijdreis door de geschiedenis van de burchtkapel. Het schaduwspel schakelt naar 1227, met taferelen van een vredige bedrijvigheid, of naar 1579, toen Spaanse veroveraars zich meester maakten van de burcht.
In deze digitale tijden brengt het mechanische vernuft van de installatie oprechte verwondering teweeg. Het schaduwspel brengt een verfijnde combinatie van sfeer, design en techniek. Achter elk schaduwverhaal schuilt één lamp: dit puntlicht zorgt voor sterke, afgelijnde schaduwen.
De soundscape maakt de beleving compleet; bij elk verhaal klinkt eigen muziek.
Schaduwspel
Schaduwspel
Schaduwspel
Waterburcht Pietersheim
Doorkijk
reconstructie van de waterburcht
Signalisatie