Overzicht projecten

Bezoekerscentrum Stroopfabriek Borgloon Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon

De machines zijn opgeblonken, het pand is opgefrist. Na jaren van leegstand draait de Stroopfabriek in Borgloon weer op volle toeren. Samen met architectenbureaus Team van Meer en De Wyngaert deden we het historische pand ontpoppen tot een speels Fruitbelevingscentrum. Zo zet Borgloon een nieuwe familievriendelijke bestemming op de kaart. 

In de Stroopfabriek voel je vandaag opnieuw de hartenklop van de industrie én de natuur. Precies zoals in de hoogdagen van de Loonse stroop, toen tonnen fruit uit de Loonse boomgaarden hier werden verwerkt tot stroop. Met kleurige collages en illustraties geven we een speelse, fruitige toets aan het verhaal. 


Stroopfabriek Borgloon

We combineren fruitige kleuren met een ruwe, industriële look.  

Stroopfabriek Borgloon

Streekproducten shoppen tussen de opgeblonken machines. 


Stroop doet leven 

Stroop stoken was big business in Borgloon, in de vorige eeuw. Die grootsheid ervaar je wanneer je tussen de gigantische machines van de Stroopfabriek rondloopt. Een loopbrug op 3 m hoogte voert je langs kookpotten en fruitpersen van indrukwekkende formaten. In de Stroopfabriek bekijk je de zaken wel vaker uit een ander perspectief. Het concept is geïnspireerd op het gedachtegoed van de slow-beweging. We brengen verhalen over groei en bloei, oogst en bewaren, met de donkere kanten voor milieu en economie inbegrepen. We nemen je mee op de reis die het fruit aflegt van in de boomgaard tot op je bord en schakelen een speelse mix van media in. We wisselen vrolijke tekeningen en sprekende iconen af met korte en vlot leesbare teksten. Dit gevarieerde geheel houdt jong en oud gegarandeerd een paar uur zoet.

Stroopfabriek - seizoenen

Op de interactieve schermen wisselen we informatie af met spelletjes. 

Stroopfabriek Borgloon
Stroopfabriek Borgloon
Stroopfabriek Borgloon
Stroopfabriek Borgloon

Hoe breng je de boomgaard binnen in de stroopfabriek? Een schaduwspel van boomkruinen tussen industriële buizen zet de toon. Intussen snuisteren bezoekers tussen interactieve installaties en komen ze alles te weten over verschillen tussen fruitbomen.

Op onderzoek in de fruitstreek

Niet alleen het scenografisch ontwerp van de Stroopfabriek is van onze hand, maar ook alle inhoudelijke research. Centrum Agrarische Geschiedenis selecteerde de objecten. Wij cureerden de volledige inhoud van de Fruitbeleving. Hiervoor gingen we op bezoek in de fruitveiling, bij fruittelers en plukkers. We doken in oude archieven op zoek naar vergeten schatten. Al deze vondsten zijn nu te zien in de Stroopfabriek. Snuister in voorraadkasten vol oude strooppotten, tussen verzamelingen van insecten en andere bewoners van de boomgaard. Vergaap je aan een oude sproeikalender, speel met een antieke veilingklok en vraag je af hoe het komt dat appels allemaal even groot zijn in de winkel.

Stroopfabriek Borgloon
Stroopfabriek Borgloon
Stroopfabriek Borgloon
Borgloon Stroopfabriek veiling

Fruit kopen in de veiling? Volg de prijzen op de veilingklok...

Borgloon Stroopfabriek veiling

en druk op de knop om te kopen! 

Harmonie tussen stijlen

Een strakke wayfinding, vrolijke collages en sprekende tekeningen: in de stroopfabriek leiden ze de bezoeker doorheen het verhaal van fruit en stroop. 

Stroopfabriek Borgloon

Gewapend met een boekje en UV-lamp gaan kinderen op zoek naar geheime boodschappen en leuke weetjes.

Stroopfabriek Borgloon

Korte teksten en terugkerende pictogrammen verklaren hoe kilo’s fruit verwerkt werden tot liters stroop. 

Stroopfabriek Borgloon

Maak gekke combinaties met draaikubussen en onderzoek geuren, smaken en texturen in de zintuigenmachine.

Stroopfabriek Borgloon

Creëer je eigen appel aan de smaaktafel.

De smaak te pakken?

Verwerk je eigen oogst tot stroop. Want wat in de fabriek kan, kan ook thuis. In de stroopfabriek vind je een heerlijk recept en handig instructiefilmpje. 

Heb je je stroop liever kant en klaar? Speciaal voor de Stroopfabriek ontwierpen we een potje voor de Loonse stroop. En met succes: tijdens het openingsweekend werden meer dan 1.500 potjes verkocht. 

Exclusief te verkrijgen in de shop!

Andere projecten

Adriaen-Brouwer

Tentoonstelling Adriaen Brouwer

Stad Oudenaarde
Lees meer
Schatkamer2

Teseum Schatkamer O.L.V.-Basiliek

Stad Tongeren
Lees meer
SCK-Bailleul-Ontwerpbureau

Belevingsexpo SCK CEN, TABLOO

SCK CEN
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info