Overzicht projecten

Debatspel Bergemeesters ESV EURIDICE

Wat als... jij burgemeester zou zijn in een gemeente waar het radioactieve afval uit onze kerncentrales zou worden geborgen?

Of je nu voor of tegen kernenergie bent, het afval is er en we moeten er een maatschappelijk gedragen oplossing voor vinden. Welke oplossingen zijn technisch en wetenschappelijk haalbaar? Is een ondergrondse berging veilig en betaalbaar? ESV EURIDICE is gevestigd in Mol en onderzoekt of het veilig en uitvoerbaar is om radioactief afval te bergen in klei. Om op een toegankelijke manier over dit onderzoek te communiceren, biedt ESV EURIDICE een spel aan over dit onderwerp. Het is gericht op volwassenen en jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs.

Er is geen wetenschappelijke voorkennis nodig om het spel "De Bergemeesters" te spelen. Luisteren en informatie verwerken, kritisch denken, overleggen, spreken voor een groep en met elkaar in debat gaan op basis van onderbouwde argumenten: het komt allemaal aan bod. Wie de sterkste argumenten aanhaalt, wordt De Bergemeester.

Het spel sluit aan bij de vakgebonden eindtermen van fysica, aardrijkskunde, chemie of Nederlands en bij vakoverschrijdende eindtermen zoals samenwerken en kritisch denken.

Niras Bergemeesters

Het spel "De Bergemeesters" wordt meestal gespeeld in combinatie met een bezoek aan ESV EURIDICE, maar het kan op eender welke locatie worden gespeeld. Het format is volledig offline en analoog. Er is geen speciale technologie nodig om het te kunnen spelen.

Niras Bergemeesters

Alle deelnemers worden onderverdeeld in teams die behoren tot een fictieve gemeente.

Niras Bergemeesters

Ieder team argumenteert waarom zij het radioactieve afval op het grondgebied van hun gemeente willen bergen.

Niras Bergemeesters

Alle deelnemers zoeken spelkaarten met de juiste argumenten en overleggen over welke argumenten ze zullen inzetten.

Niras Bergemeesters

De jury bepaalt welke argumenten correct zijn ingezet en geeft wetenschappelijk onderbouwde duiding.

Andere projecten

Biblia-Brugge-animated-gif

Biblia, multimediaal belevingscentrum

Bisdom Brugge
Lees meer
KBR-wayfinding-Bailleul-Ontwerpbureau

Wayfinding Koninklijke Bibliotheek

KBR Brussel
Lees meer
Alma-2

Studentenrestaurant Alma 2

Alma
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info