Overzicht projecten

Fransmansmuseum Gemeente Koekelare

In Koekelare geeft een 18e-eeuwse brouwerij onderdak aan twee musea: het Fransmansmuseum en het Käthe Kollwitzmuseum. Voor beide musea verzorgden wij, in samenwerking met Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, de verhaallijn, museale inrichting en het toeristisch onthaal.  

Het Fransmansmuseum brengt ode aan de duizenden mannen en vrouwen uit Koekelare en omstreken die tot in de jaren 1960 naar Noord-Frankrijk trokken om er te werken. Ze kwamen vooral terecht in de suikerbietenteelt: wieden in het voorjaar, rooien in de herfst. 

Het vernieuwde museum pakt uit met sterke foto’s en verhalen. We nemen de bezoekers mee in het spoor van de Fransmans. We vertrekken in het dorpscafé waar ze hun contract versierden, volgen hen in hun lange reis te voet, met de fiets of de trein, tot op de Franse velden. Voor kinderen is er de speurtocht met Louis: een ‘jong manneke’, dat met zijn ouders meeging op campagne, ‘dwars door ‘t Franse’.


Fransmansmuseum - ingang

Met zo'n verwelkoming weet je direct over wie het gaat.

Fransmansmuseum- contract

Een plekje dat verstilling toelaat. De Fransman slaapt na een volle dag landarbeid. Met deze mooie pop uit de collectie maken we een opstelling in de voorraadkelder van de brouwerij.


Fransman

Teken je contract op café en vertrek op campagne naar Frankrijk.

Fransman

Het kinderparcours brengt je op verborgen plaatsen waar ouders niet komen. Kinderen maken een zoektocht op maat van 'Jaek en Nink'.

Fransmans - veiling


Fransmansmuseum

Dit ziet er eenvoudig uit, maar we hebben er lang op gezocht: van handenarbeid naar gps-gestuurde machines om suikerbieten te zaaien en te oogsten. Met goed nieuws: machines nemen het werk over.

Fransmansmuseum

Kunst is een interessant medium om naar een verleden te reizen. De beelden zijn romantisch of realistisch, soms geëngageerd maar altijd interessant om de werkelijkheid te verbeelden en te raden.

Fransmans - puzzel

Maak de puzzel en kom te weten hoe we suiker maken. Zo eenvoudig kan wetenschapscommunicatie zijn, neem een oud schoolbord en start.

Fransmansmuseum - vitrine in de grond

Andere projecten

Bailleul-Ontwerpbureau-Sint-Baafskathedraal-Lam-Gods

Signalisatie Bezoekerscentrum Lam Gods

Kerkfabriek Sint-Baafskathedraal
Lees meer
Expo-Oostende-Wederopbouw-Venetiaanse-Gaanderijen

Tentoonstelling: Vernieling en wederopbouw. Oostende 1944-1958

Stad Oostende
Lees meer
Belfort-Brugge-klokkentoren

Museum Belfort Brugge

Stad Brugge
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info