Overzicht projecten

Ontwerptraject communicatiecentrum Tabloo NIRAS

Een berging voor laag radioactief afval in je achtertuin? Toen Dessel (Antwerpen) die vraag kreeg, stelde de gemeente duidelijke eisen. Een veilige en duurzame berging, uiteraard. Maar ook: duidelijke informatie voor inwoners, Belgen én buurlanden. Dat werd Tabloo: een communicatiecentrum dat alle troeven in huis heeft om een toeristische trekpleister te worden. 

Tabloo rust op vele schouders. NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, beheert de bouw van de berging. Zij waakt erover dat het centrum de wetenschappelijke, technische én maatschappelijke verhalen van radioactief afval vertelt. De inwoners van Dessel en Mol verenigden zich in de werkgroepen STORA en MONA. Ook zij geven mee vorm aan Tabloo: hun inbreng is cruciaal. Experts bewaken de kwaliteit van de inhoud. Bailleul Ontwerpbureau brengt al die stemmen samen, en vertaalt die naar vernieuwende ontwerpen. Het doel: complexe materie die ons allen aanbelangt, duiden op heldere wijze. 

Beleving is het codewoord. Het kloppend hart van Tabloo is een ‘dome’: een halve bol waarbij projecties je onderdompelen in een andere wereld. Hier ervaar je het ontstaan van het heelal met al je zintuigen. Een virtuele lift neemt je mee op op een verbluffende reis door de grondlagen. Eindbestemming: een ondergronds labo.   

Tabloo communicatiecentrum

Via een "liftexperience" bezoeken bezoekers virtueel het ondergrondse labo van Hades en krijgen ze inzicht in de studies rond diepe berging.

Tabloo communicatiecentrum

De basis van het inhoudelijke verhaal is gelegd in een co-creatietraject met medewerkers van NIRAS en de partnerschappen STORA (in Dessel) en MONA (in Mol). 

Tabloo communicatiecentrum


NIRAS - Tabloo - Expo

De expo wordt ingericht met state-of-the-art technieken, een big-bang projectie staat centraal in het deel wetenschap.

Tabloo communicatiecentrum

Deze filmruimte legt de link naar het vervolg van de expo: het beheer, de zoektocht naar de geschikte bergingsoplossingen en tijd.

Tabloo communicatiecentrum

Op een bevattelijke manier maken bezoekers kennis met radioactiviteit en ioniserende straling.

Tabloo communicatiecentrum

Hands-on interactie adv van draaiende kubussen in het periodiek systeem.

NIRAS - Tabloo - Mens en tijd

Meningen en ethiek evolueren doorheen de tijd. In Tabloo maak je kennis met verschillende opvattingen van verschillende mensen. 

Tabloo communicatiecentrum

Render van de ingang van het toekomstige gebouw. Tabloo wordt een open huis met verschillende functies: ontmoetingen voor lokale gemeenschap, wetenschapstheater, aanspreekpunt voor vragen over het nucleaire, horeca, toeristische dienst, expo... (architecten Bovenbouw - ONO architectuur).

Tabloo communicatiecentrum

Een spectaculaire XL-energievallei in 3D toont de fysische eigenschappen van atomen.  

Andere projecten

Vreugde-en-Verdriet-Vredescentrum-Antwerpen

Expo 'Vreugde en Verdriet'

Vredescentrum
Lees meer
Tongeren-Teseum-Archeologische-site

Teseum Archeologische site O.L.V.-Basiliek

Stad Tongeren
Lees meer
Isotopolis-maquettespel

Bezoekerscentrum Isotopolis

NIRAS
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info