Overzicht projecten

Signalisatie Bezoekerscentrum Lam Gods Kerkfabriek Sint-Baafskathedraal

Voor De aanbidding van het Lam Gods, het beroemde veelluik van de gebroeders Van Eyck, verzamelen bezoekers uit alle windstreken, jong en oud, meer en minder mobiel. Het nieuwe bezoekerscentrum in de Sint-Baafskathedraal in Gent wil dan ook bovenal toegankelijk en gastvrij zijn. Daarvoor werd een staaltje van architecturaal vernuft uitgedacht: tegen de kathedraal aan leunt een modern circulatiegebouw met sanitair, een lift en trappen. Die voeren bezoekers van de ondergrondse crypte naar het hoogkoor met het Lam Gods. Bressers Architecten deed een beroep op ons voor de wayfinding. 

Bezoekerscentrum Sint-Baafs Gent / Lam Gods

Een hedendaagse vormgeving in harmonie met de kathedraal.

Architectuur en wayfinding in harmonie 

Bij de architecturale aanpassingen voert goudgeel de boventoon: trappen en deuren zijn afgewerkt in messing. Die keuze weerspiegelen we in de wayfinding. We wijzen de weg met zwarte borden met goudkleurige letters en pictogrammen.

Sint-Baafs Lam Gods test wayfinding

We bedachten een signalisatie met een uitgepuurde vorm, die opgaat in de totaalbeleving van de architectuur.

Kiezen voor eenvoud 

Less is more op het terrein van de wayfinding. Ook in de Sint-Baafskathedraal was signalisatie ontwerpen een oefening in schrappen. Op architectenplannen zijn gedetailleerde niveau-aanduidingen natuurlijk waardevolle informatie, maar het is weinig zinvol om bezoekers de weg te wijzen naar verdieping - 1½. Om dezelfde reden besloten we te kiezen voor infoborden in één taal: Engels. 

Duidelijke signalisatie: een oefening in soberheid.  


Meertalige bezoekers 

Het Lam Gods trekt bezoekers aan van over de hele wereld. We verduidelijken de Engelstalige wegwijzers met universele iconen. Zo wijzen we de weg naar het ‘Mystic Lamb’ met een gestileerde weergave van een veelluik. ‘The Augmented Reality Tour’ (ontwikkeld door AlfaVision) wordt op onze borden kortweg ‘Tour’ met een icoontje van een VR-bril. 

wayfinding Lam Gods Sint-Baafs
wayfinding Lam Gods Sint-Baafs

Flexibel inspelen op de praktijk 

Op welke plaatsen hebben bezoekers wegwijzers nodig? Die cruciale vraag bestuderen we zorgvuldig tijdens het ontwerpproces. Ook na de installatie blijven we kritisch evalueren. We observeren de ervaringen van de bezoekers tijdens het parcours, en sturen bij waar nodig. 

Sint-Baafs Lam Gods test wayfinding

Waar zijn wegwijzers nodig? We testen tijdens 
het ontwerpproces en evalueren na de installatie.

Sint-Baafs Lam Gods test wayfindingAndere projecten

Lier-spiegel

Toerisme Lier

Stad Lier
Lees meer
Sint-Baafshuis-wayfinding

Signalisatie Sint-Baafshuis

Bisdom Gent
Lees meer
Tongeren-Teseum-Archeologische-site

Teseum Archeologische site O.L.V.-Basiliek

Stad Tongeren
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info