Overzicht projecten

Studie Kempense Heuvelrug Gemeente Kasterlee

De Kempense Heuvelrug is een uniek landschapselement in de Kempen: een lang, groot volume van ijzerzandsteenbanken met paraboolduinen te midden van een uitgestrekt landbouwgebied. Vandaag gaat één deel van het gebied met alle toeristische aandacht lopen: de Kabouterberg met zijn bijzondere luchtwortels. Die lijdt onder het eigen succes: de natuur is er erg kwetsbaar.

We werkten samen met Strootman landschapsarchitecten een landschaps- en toeristisch ontsluitingsplan uit. Het opzet: een duurzame, dynamische en toeristische ontwikkeling.

Om de ecologische waarde van de Kempense Heuvelrug te beschermen, integreren we verschillende zones en een verspreid onthaal in het gebied. We creëren een permanente onthaalinfrastructuur en verblijfplaatsen op maat van het doelpubliek. In het toeristische aanbod zijn digitaal en analoog evenwaardige spelers. Relicttracés worden in ere hersteld, verrassende uitkijkpunten versterken de relatie tussen mens en natuur, er zijn diverse wandelingen, zoektochten en apps… Die ingrepen maken het hoge reliëf in het landschap beter leesbaar en laten toe om op een beeldende manier de geschiedenis, de geologie, de fauna en flora van de streek te brengen. Tegelijk maken we de brug naar de mythologische rijkdom van de Kempense Heuvelrug: hij is een Slapende Reus!

Deze studie kwam er in opdracht van Gemeentebestuur Kasterlee, Provinciale Groendomeinen Regio Kempen, Toerisme Provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

Als vervolg op de studie werkten we een logo met bijpassende huisstijl uit en pasten dit toe in het ontwerp van de onthaalbakens. Alles met dezelfde natuurlijke uitstraling als de productfamilie zitmeubilair, geïnspireerd op de luchtwortels van de Kempense Heuvelrug.

Kempense heuvelrug logo

Logo Slapende Reus

Kempense heuvelrug stijl

Onthaalbakens

Kempense heuvelrug stijl

Huisstijl Slapende Reus

kempense heuvelrug bank

Zitbanken en picknickbank geïnspireerd op de luchtwortels van Kabouterberg.

kempense heuvelrug bank


kempense heuvelrug bank


Kempense heuvelrug - studie

Elk deelgebied richt zich op een specifieke doelgroep om zo de druk op de heuvelrug beter te verspreiden. De verschillende verblijfplaatsen zijn hier een middel toe.

Kempense heuvelrug - spread

Er zijn wandellussen volgens de actieradius van elke doelgroep.

Kempense heuvelrug - spread

'Zitten op bijzondere plaatsen' is maar één van de onderdelen van het toeristisch ontsluitingsplan.

Andere projecten

Mechelen-Schepenhuis

Het Schepenhuis

Stad Mechelen
Lees meer
Ronse-toeristisch-onthaal-en-belevingscentrum-De-Hoge-Mote

Bezoekerscentrum Ronse

Stad Ronse
Lees meer
Portopolis-haven-van-Antwerpen-creatie-Bailleul-Ontwerpbureau

Bezoekerscentrum Portopolis

Port of Antwerp
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info