Overzicht projecten

Tentoonstelling: Als de bliksem PARCUM

900 jaar norbertijnen: zolang bestaat de kloosterorde al in onze streken. PARCUM viert dat feestjaar met de overzichtsexpo 'Als de bliksem’. Schilderijen, prenten en andere kunstobjecten uit de Brabantse abdijen brengen negen eeuwen vol cultuur, religie en zin voor schoonheid in beeld. Het is al de vierde grote tentoonstelling voor PARCUM, sinds het museum in Abdij van Park uit de startblokken schoot.

Het leven in de abdij 

De expo start met een maquette die een inkijk geeft in de structuur van de abdij én wat er zich afspeelde. De maquette is uitgevoerd in transparante hars en staat bovenop een beeldscherm. Het effect is sfeervol. De verschillende onderdelen van de abdij lichten apart op, tekst en beeld op het scherm versterken hun verhalen.

Een magische maquette geeft een inkijk in de abdij én wat er zich afspeelde.

Blik naar boven 

De stucplafonds in de refter en de bibliotheek vertellen over het leven van Norbertus, de oprichter van de orde der Norbertijnen. Hoe zetten we dit verbluffende driedimensionale beeldverhaal uit 1679 in de kijker? In de refter richten spiegels de aandacht op bijzondere scènes. In de bibliotheek schakelen we ook multimedia in. Comfortabele ligmeubels nodigen bezoekers uit om het plafond in detail te bekijken, terwijl het audioverhaal duiding geeft en spots de bijhorende scènes in het plafond synchroon aanlichten. 

Comfortabele ligmeubels nodigen bezoekers uit om het plafond in detail te bekijken, terwijl het audioverhaal duiding geeft en spots de bijhorende scènes in het plafond synchroon aanlichten. 

Het originele meubilair is de basis voor de scenografie.

Spiegels in de refter richten de aandacht naar bijzondere scènes.

De houten modules die we in 2017 voor Parcum ontwierpen bewijzen hun duurzaamheid. In elke expo laten ze zich tot verrassende composities puzzelen. Deze keer hebben we in de opstelling ook multimediale verwondering toegevoegd.
Parcum Als de bliksem

Bezoekers kunnen de originelen van dichtbij bestuderen in secuur aangelichte vitrines.

Parcum_als de bliksem

Met een serie uitgekiende basisstukken creëren we nieuw meubilair op maat van de topstukken in de tentoonstelling.

Scenografie schept harmonie 

De Abdij van Park werkt gestaag verder aan de restauratie van haar gebouwen. Nu zijn ook de refter, bibliotheek en abtenverblijf klaar om bezoekers te ontvangen. Onze scenografie laat alle eer aan de prachtige ruimtes en zoekt naar een subtiel evenwicht om ook de collectiestukken in de kijker te zetten. 

Parcum_als de bliksem

In de privé-vertrekken van de abt plaatsen we lichte, transparante vitrines.

Parcum_als de bliksem


Pandgang leidt je door de tijd 

In de pandgang zijn voor het eerst de 17de-eeuwse glasramen te bewonderen die na eeuwen omzwervingen opnieuw in Abdij van Park zijn verenigd. De glasramen schetsen spectaculaire scènes uit het leven van Norbertus. Zoals die keer dat hij “door een bliksemstraal van zijn paard werd gesmeten”. Norbertus, in zijn jonge jaren een losbandige kerel, komt tot inkeer en sticht een kloosterorde. We vullen de legendarische verhalen aan met een historische tijdlijn, aantrekkelijk vormgegeven langs de lengte van de pandgang.

Een tijdlijn in de pandgang brengt de hoogtepunten uit 900 jaar norbertijnen in onze streken op een bevattelijke manier in beeld.


“Nu al is de Parkabdij een indrukwekkende site, die stilte, natuur en bijzonder erfgoed in petto heeft.”

De Standaard ***** 

Andere projecten

Tongeren-Teseum-Archeologische-site

Teseum Archeologische site O.L.V.-Basiliek

Stad Tongeren
Lees meer
Parcum

Museum PARCUM 2017-2022

PARCUM
Lees meer
KBR-LIBRIJE

KBR Museum

KBR Brussel
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info