Overzicht projecten

Expo The World of Bruegel in Black and White KBR Brussel

Pieter Bruegel is vandaag vooral bekend als schilder, maar in zijn eigen 16de eeuw wordt hij een beroemdheid dankzij zijn prenten. Voor The World of Bruegel in Black and White haalt KBR (Koninklijke Bibliotheek van België) zijn volledige collectie van 200 Bruegelprenten uit de kast. Onze scenografie sluit aan bij die wereld in zwart-wit. Het framework is strak in zwart. Meubels en wanden spelen met kleuren uit zijn schilderijen. 

KBR is een monumentaal gebouw, met zeer verschillende ruimtes en een wirwar aan gangen. De strakke ruimtes aan de Kunstberg ademen een heel andere sfeer dan de flamboyante salons van het paleis van Karel van Lotharingen. De Bruegel-expo voert je door beide vleugels van KBR. Hoe bewaar je de sfeer en de beleving die je opbouwt? De oplossingen schuilen in vorm én inhoud. Ook de audioguide brengt eenheid in de beleving. Een aparte gids voor volwassenen en voor kinderen voert je vakkundig én met een flinke dosis humor door alle ruimtes. 

Bruegel in Black and White

Zicht op de KBR-vleugel aan de Kunstberg: hier ontdek je hoe prenten tot stand komen. Wie begrijpt hoe prenten gemaakt worden, kijkt met andere ogen naar de meesterwerken van Pieter Bruegel.

Bruegel in Black and White

Zicht op het Paleis van Lotharingen: in elk salon verken je een ander aspect van Bruegels prenten. De stalen corridor langs de salons verbindt de verhalen.

Bruegel in Black and White

Prenten worden gewoonlijk in kaders aan de muur getoond. In déze tentoonstelling presenteren we ze vooral vlak op ‘tafel’. Een verwijzing naar Bruegels tijd, toen kunstliefhebbers samen zaten om prenten uitvoerig te bekijken en te bespreken. 

Bruegel in Black and White

De sobere vitrines kunnen ook voor toekomstige tentoonstellingen worden ingezet. Een duurzaam concept dat inhoudelijk klopt.

De intensieve en inspirerende samenwerking met Bailleul Ontwerpbureau zorgde ervoor dat alles met mooie vormen, kleuren en soms - ietwat onaangename - geuren wordt uitgelegd en gepresenteerd. U zal het geroken hebben. 

Joris Van Grieken en Maarten Bassens, curatoren van 'The World of Bruegel in Black and White'

Bruegel in Black and White

Een heerlijk rustpunt in de tentoonstelling: aan deze tafel kan je comfortabel Bruegels vrolijke prenten van boeren en burgers in detail verkennen.

Bruegel in Black and White

Het succesverhaal van Pieter Bruegel is geen onemanshow. Je ontmoet zijn medewerkers en beleeft hoe prenten werden gemaakt, verspreid en gebruikt.

Bruegel in Black and White

Snuif de geuren op in de werkplaats van de drukker: lijnolie, houtskool en... urine!

Dubbele bodems en vette knipogen

Bruegels humor maakt zijn prenten uniek. In de expo zetten we de dubbele bodems en knipogen goed in de verf. We gebruiken hiervoor verschillende media: kijkgaten, touchscreens, doe-meubels…

Brugel in Black and White

Durf je binnengluren in het diepste van je ziel? Bruegel houdt je een even grappige als ongemakkelijke spiegel voor… 

Bruegel in black and white

Kijk in de gaatjes in de wand en ontdek wilde details uit Bruegels prentenreeks De Zeven Hoofdzonden.

Bruegel in Black and White

Met gekke wezens en duivels in de stijl van Jheronimus Bosch boekte Bruegel groot succes. Een kauwgomballen automaat knipoogt naar zijn zin voor commercie. Iemand een Bruegeltattoo uit de ‘sjiekenbak’?


Families welkom! 

We zouden het in blokletters op alle affiches van deze expo willen zetten: breng je (klein)kinderen mee! Want er valt in deze tentoonstelling heel wat te beleven

Bruegel in Black and White

Voltreffer voor bezoekers van alle leeftijden: hier kan je tekenen met veer en inkt of zelf een prent afdrukken. 

Bruegel in Black and White

De zintuiglijke interacties nodigen uit om dieper in de prenten van Bruegel te duiken. 

Zullen we het even over de interacties hebben? KBR gaat hier helemaal uit de bol! Tot ons groot plezier, want het brengt ons van de ene ontdekking naar de andere. 

Een enthousiaste bezoeker op Twitter 

Bruegel in Black and White

Bruegels prent van een zeeslag komt tot leven in een stijlvolle projectie. Kanonnen spuwen vuur, de golven schuimen, je hoort en ziet de dreiging. 

Bruegel in Black and White

Experimenteren met perspectieven in Bruegels prent 'De Hazenjacht'.

Bruegel in Black and White

Breng de nar aan het dansen en fluit vrolijk mee met het 16de-eeuwse deuntje van de Kermis van Hoboken. 

Museum kijkt over het muurtje 

The World of Bruegel in Black and White kwam tot stand in nauwe samenwerking met wetenschappers en kunstenaars. Het Fingerprint-project legt met hoogtechnologische technieken de werkmethodes bloot van tekenaar, graveur, en drukker. Van de Britse street artist Phlegm over de Belgische tekenaar Tinus Vermeersch, de Nederlandse graveur Ad Stijnman, of het schrijversduo Peter Holvoet-Hanssen en Noëlla Elpers: dit is topkwaliteit. Bruegel blijft inspireren, ook 450 jaar na zijn dood. 

Brugel in Black and White

De Britse street artist Phlegm maakte voor KBR een muurschildering geïnspireerd op Bruegels prenten.                  

Andere projecten

Adriaen-Brouwer

Tentoonstelling Adriaen Brouwer

Stad Oudenaarde
Lees meer
Het-GielsBos-activatieruimte

Oase. Zintuiglijke ruimtes voor Het GielsBos

Het GielsBos
Lees meer
Pietersheim-schaduwspel

Bezoekerscentrum Pietersheim

Gemeente Lanaken
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info