Overzicht projecten

Wandelen op de Kempense Heuvelrug Gemeente Kasterlee

Hoe wandelen in de natuur een avontuur wordt? Met een Slapende Reus, TrekJan en De Beestige Bosbewoners. Die vind je allemaal op de Kempense Heuvelrug, het meest imposante reliëf van de Kempen. Vroeger ging één deel van het gebied met alle toeristische aandacht lopen: de Kabouterberg met zijn bijzondere luchtwortels. Vandaag brengen drie wandelingen je tot in alle uithoeken van het bos en kan je de omgeving op eigen maat beleven.

De zoektocht naar de Slapende Reus

Ga op pad met een wonderlijke kaart en zoek de sporen van de Slapende Reus in het landschap. Je kan hem niet alleen zien, maar ook voelen, ruiken en horen. De wandeling start aan het oor van de reus. Luister mee naar zijn zachte adem, het geritsel van de bladeren of de andere bosbewoners.

Kempense Heuvelrug

Het TrekJanPad 

Stappen in de mulle zandgrond van de Heuvelrug kan best lastig zijn. Toch treuzel je beter niet, want TrekJan ligt op de loer. Hij leeft onder de grond en durft trage stappers in het zand te trekken. Maar hij kent ook alle bewoners van de Heuvelrug. Luister naar de verhalen aan de praatpalen en laat je meevoeren door alle mythische bewoners. 
Kasterlee_De Beestige Bosbewoners

De Beestige Bosbewoners

Uitgerust met een gps, een rugzak vol puzzelstukken en een speurboekje ga je op zoek naar tien verborgen bosbewoners. Heb je de dieren gevonden? Dan maak je ze compleet met het juiste puzzelstuk. In het boekje vind je leuke weetjes en uitdagende opdrachten.

Waarom noemen we de Kempense Heuvelrug de Slapende Reus?

Voor zowel het ruime gebied als de deelgebieden circuleerden meerdere namen. Om herkenbaarheid, een sterke uitstraling en een visuele identiteit te creëren werd een nieuwe naam in het leven geroepen: De Slapende Reus. Die naam maakt niet alleen de brug naar de mythologische rijkdom van de streek, maar ook naar het imposante reliëf. Want door zijn hoogte en uitgestrekte vorm, lijkt het wel een reus... een Slapende Reus.

Op pad met de hele familie 

Kasterlee is al jaar en dag een bestemming voor families in de ruime zin van het woord: samengestelde gezinnen, alleenstaande ouders, grootouders en plusouders gaan er op stap met (klein)kinderen. Om families aan te spreken, spelen we in op meerdere generaties tegelijk en scheppen we mogelijkheden om samen dingen te doen.  

We voorzien plaats voor actie en voor rust. Spelend dingen ontdekken en je energie even kwijt kunnen zijn even essentieel als even uitrusten. Zo krijgen wandelaars een rugzak vol attributen mee om de doe-opdrachten van het TrekJanPad tot een goed einde te brengen. © Carl Sledsens

Voor elk wat wils 

Elke wandeling combineert spelen met leren op een inclusieve manier. Toch is de insteek telkens anders. De zoektocht naar de Slapende Reus prikkelt de verbeelding en moedigt aan om met een andere blik naar de natuur te kijken. Het TrekJanPad heeft een mythische insteek en met De Beestige Bosbewoners leer je alles over de dieren van de heuvelrug.

De kleurenpracht en talloze details in de illustratie van de Slapende Reus prikkelen de verbeelding. Speciale inkt met geur en reliëf maken de beleving compleet. 

Draai aan het wiel en luister naar het verhaal van TrekJan en de mythische bosbewoners.

Bosspel, Kasterlee

Ga op stap met een rugzak vol puzzelstukken en maak onderweg alle beestige bosbewoners compleet!

Bosspel, Kasterlee

Ook slechthorende of dove kinderen kunnen op zoek naar beestige bosbewoners. Via QR-codes kunnen ze alle informatie uit het boekje in gebarentaal bekijken. 

Na een deugddoende wandeling kan je even uitrusten op banken die geïnspireerd zijn op de luchtwortels van Kabouterberg!


We werkten samen met Strootman Landschapsarchitecten een landschaps- en toeristisch ontsluitingsplan uit. Het opzet: een duurzame, dynamische en toeristische ontwikkeling. Zo spreiden we de wandelaars over het volledige gebied en beschermen we kwetsbare plekken. 

Andere projecten

Pietersheim-schaduwspel

Bezoekerscentrum Pietersheim

Gemeente Lanaken
Lees meer
Tabloo

Bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo

NIRAS
Lees meer
Veneco-60-jaar

Op reis met de Veneco Express

Veneco
Lees meer
Deze website gebruikt cookies
Meer info