Aan de kunstberg in Brussel staat een groot, statig gebouw met een uitgesproken architectuur: de Koninklijke bibliotheek of KBR. Hier kronkelt een wirwar van gangen langs leeszalen, auditoria, een binnentuin, de feestzaal, een museum en tal van andere plekken. Hoe vinden bezoekers vlot de weg in dit labyrint? Wij bedachten een heldere signalisatie die trouw blijft aan het uitgesproken karakter van het gebouw en die past bij de nieuwe identiteit van KBR.
Bezoekers maakten al kennis met prenten vol dubbele bodems en knipogen in Bruegel in Black and White en krijgen nu ook de mooiste manuscripten te zien in het nieuwe KBR museum.
Onze derde uitdaging: het ontwerp van de nieuwe signalisatie. Want bij een vernieuwde identiteit hoort ook een gepaste wayfinding.
Grote kleurrijke beelden en wegwijzers brengen bezoekers onmiddellijk op het juiste pad.
Bezoekers worden warm ontvangen.
KBR heeft een voorliefde voor tijd in al haar opzichten: de bibliotheek bewaart ons erfgoed en waakt over ons verleden om de toekomst vorm te geven. Maar ze wil ook ruimte bieden aan de persoonlijke tijd van de bezoeker. In leeszalen en rustruimtes kunnen bezoekers ontsnappen aan de hectiek van alledag. Met wandvullende grafiek zorgen we voor een inspirerende omgeving.
Een knipoog naar de nieuwe huisstijl met zandloper
We gingen voor een duurzame aanpak. We gaven de originele wegwijzers uit de jaren ’60 een update en vulden ze aan met nieuwe borden. Bij de kleur- en materiaalkeuze hielden we rekening met de architectuur van het gebouw en de kleurrijke nieuwe huisstijl. Het resultaat: een ontwerp dat helemaal in lijn ligt met de vernieuwde identiteit van KBR.
De huisstijl kleuren zijn niet alleen opvallend en vrolijk, maar krijgen ook een betekenis. Bestemmingen met dezelfde functie duiden we consequent in dezelfde kleur.
Oud en nieuw in harmonie: de nieuwe borden sluiten mooi aan bij de houders uit de jaren ’60 en zijn beide uit aluminium.
We stippelden intuïtieve routes uit, die de bezoekers stap voor stap meenemen door het gebouw. Op elk kruispunt of bij elke afslag voorzien we gedoseerde informatie, zodat de bezoeker verder kan naar het volgende punt. Kleurencodes zorgen ervoor dat bezoekers hun traject vlot herkennen. Zo vermijden we een overload aan informatie en raakt elke bezoeker op zijn of haar bestemming.
Universele iconen en termen maken een groot deel van de wegwijzers taalonafhankelijk.
Op de Kunstberg is meertaligheid een absolute must. Daarom staat de signalisatie in het Nederlands en het Frans. We bedachten voor elke zaal een nieuwe naam, die in beide talen ook de functie verduidelijkt. Zo doopten we auditorium ‘De Greef’ om tot ‘Concert’ – een universele naam voor de concertzaal – en de grote, multifunctionele ontmoetingsplaats tot ‘Forum’.
Bevattelijke overzichten in de traphal.
Tijdens het ontwerpproces namen we de proef op de som. We maakten kartonnen maquettes van de wegwijzers en hingen ze op doorheen het gebouw. We stuurden enkele proefpersonen op pad en vroegen naar hun ervaring.
De frisse blik van de proefpersonen helpt ons om het ontwerp te optimaliseren.
Signalisatie in grote gebouwen of ingewikkelde sites? We zijn niet aan ons proefstuk toe. Maar een update van 1.000 wegwijzers blijft een uitdaging. Daarom ontwikkelden we een handige tool die onze kennis bundelt en helpt bij het opzetten van grootschalige wayfinding projecten. Zo houden we het voor iedereen overzichtelijk, ook in een labyrint op de Kunstberg.